Mawia się często, że nie szata zdobi człowieka, ale jednak ubiór powinien być odpowiednio dobrany do okazji, czysty i schludny. Wyprasowana, gładka koszula jest podstawowym elementem każdego eleganckiego stroju – zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jak prasować koszule, by prezentowały się jak najlepiej? Poniżej kilka przydatnych wskazówek.
Odpowiednia temperatura
W przypadku używania parownicy do ubrań wyprasowanie żadnej koszuli nie powinno stanowić większego problemu – gorąca para dokładnie wygładzi każdą nierówność i nie ma tutaj znaczenia użyta temperatura, ponieważ dysza z parą nie dotyka bezpośrednio materiału. Jeśli do prasowania koszuli wykorzystywane jest tradycyjne żelazko, to w zależności od materiału, z jakiego zostało wykonane ubranie, inna będzie jego temperatura podczas prasowania. Odpowiednio dobrana nie tylko ochroni materiał przed przypaleniami, ale też pozwoli rozprasować wszystkie zagniecenia. O tym, jak prasować koszule najczęściej informuje jej wewnętrzna metka – podająca rodzaju materiału i określająca maksymalną zalecaną temperaturę podczas prania i prasowania. Koszule uszyte z cienkich, naturalnych i syntetycznych tkanin – np. bawełny, wiskozy lub jedwabiu czy satyny, należy prasować ostrożnie, nie wymagają one używania mocno rozgrzanego żelazka, a te najdelikatniejsze mogą nawet zostać przypadkowo uszkodzone. Materiały grubsze, z których często również powstają koszule – flanela, len, sztruks lub jeans, można śmiało potraktować gorącym żelazkiem – lekko rozgrzane nie poradzi sobie z dokładnym wygładzeniem grubych tkanin.
Kolejność prasowania
Podczas prasowania ubrań żelazkiem, równie ważna co temperatura jest kolejność prasowania. Aby zrobić to sprawnie i dokładnie, by koszula wyglądała jak najlepiej i miała jak najmniej widocznych zagnieceń, należy rozpocząć prasowanie od najgrubszej jej części, czyli kołnierzyka – zaczynając od wewnętrznej strony i kończąc na zewnątrz. Następny w kolejności jest karczek koszuli i barki – część na plecach, pomiędzy rękawami a kołnierzykiem. Kolejny etap to rękawy – tutaj prasowanie powinno zacząć się od mankietów, które wcześniej należy rozpiąć, a następnie rozprasować od wewnątrz i na zewnątrz. Rękawy nie powinny mieć widocznych kantów, a jeśli się pojawią, wypadałoby je rozprasować. Po dokładnym wyprasowaniu obu rękawów koszuli można przejść do najważniejszej części, czyli przodu, często z kieszeniami oraz pleców – pierwsza pod stopę żelazka trafia przednia strona bez guzików, następnie plecy, a na sam koniec druga strona z guzikami. Szczególną uwagę należy zwrócić na przestrzenie pomiędzy nimi, które również wymagają precyzyjnego rozprasowania, najlepiej samym końcem żelazka.
Dużym ułatwieniem podczas używania żelazka może być wykorzystanie pary lub spryskiwacza z wodą – dzięki wilgoci znacznie szybciej można wygładzić nawet najbardziej pognieciony materiał. Przy prasowaniu koszuli może przydać się też dodatek do deski, przeznaczony specjalnie do rękawów, na który nakłada się kolejno każdy z nich, by ułatwić sobie prasowanie i uniknąć zaprasowania kantów.